fbpx

10 tips van Motion Milon voor een vitaal en gelukkig 2024

Je lijf daar moet je je hele leven mee! Hoe zorg jij ervoor dat je fit, vitaal en weerbaar blijft?

Verouderen doen we allemaal. Maar hoe we verouderen hebben we zelf in de hand. Hoe oud je wordt, wordt voor 20% bepaald door erfelijkheid en voor 80% door je leefstijl. Zelfs op oudere leeftijd valt hier nog winst te behalen. Je bent nooit te oud om een gezondere leefstijl aan te nemen en fitter oud te worden.

Lekker uit eten, naar de kroeg, feestjes, kapper, schoonheidsspecialiste, etc etc. We stoppen veel tijd en geld in onze uiterlijk en feelgood momenten. Helemaal niets mis mee, het is ook belangrijk dat je je goed en zelfverzekerd voelt en ontspannende activiteiten doet.
Maar hoe goed zorg jij voor de binnenkant van je lichaam en je mentale gezondheid? Je lichaam (en geest) waar je je hele leven mee moet doen?
Iedereen wil “later” nog kunnen reizen, in de bergen wandelen, fietsen of met kleinkinderen kunnen voetballen etc. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit ook daadwerkelijk nog kunt? Hoe hou jij de kwaliteit van leven zo lang mogelijk optimaal?

 

De 10 tips om 2024 goed te starten

 

1) Eet gezond, gevarieerd, regelmatig en de juiste hoeveelheid.

Je metabolisme daalt al vanaf 25 jaar en wordt daarna ieder jaar trager. Dat betekent dat je niet altijd kunt blijven eten wat je deed. Pas je eetpatroon aan, aan je levensstijl. Eet gezond, regelmatig en gevarieerd. Gebruik niet teveel zout, suikers en ongezonde vetten.

2) Drink voldoende water 2 a 2,5 liter per dag.

Frisdrank of sapjes zijn niet nodig. Water is lekker en goedkoop! Een paar kopjes koffie is prima, beperk het tot max 4 a 5 kopjes per dag…. En wist je dat je lichaam alcohol ziet als gif? Je lichaam (nieren) moet hard werken om eerst het “gif” alcohol uit je lichaam te verwijderen. Daarmee ligt de stofwisseling op dat moment stil en worden vetten opgeslagen. Een glaasje op zijn tijd kan best, maar overdrijf niet.

3) Blijf in goede conditie; rook niet en beweeg!

Iedere dag bewegen is een must; Ga wandelen of fietsen (pittig tempo) en liever langer dan 30 minuten, dan wordt er ook vet verbrand. Zorg er daarnaast voor dat je minimaal 2 x per week een hartslag verhogende activiteit doet! Goed voor je hart, longen en bloedvaten! …en roken is natuurlijk uit den boze.

4) Doe aan krachttraining, behoud spieren!!

Door sterkere spieren krijg je ook sterkere botten… Zorg dat je je spieren behoud en sterker maakt door krachttraining. Ook spieren nemen al af vanaf de 25 jarige leeftijd. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn natuurlijk goed om te doen maar het zijn geen botversterkende activiteiten.
Een bijkomend voordeel is, dat er veel hormoonachtige stofjes worden aangemaakt tijdens krachttraining (zoals myokines) die veel gezondheidsvoordelen hebben!

5) Zorg dat je mobiel blijft

Door het vele zitten verkorten spieren en ontstaan diverse klachten. Houdt spieren lang en bindweefsel sterk. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker en zonder pijn kunt bewegen, zodat je makkelijk uit je stoel kunt opstaan of je veters kunt strikken. Bewegingsvrijheid geeft vrijheid!
Kun jij nog steeds je sokken aantrekken zonder te gaan zitten? Wil je dit later ook nog kunnen? Doe mobiliteits-/evenwichtsoefeningen!

6) Neem voldoende eiwitten

Zorg dat je over de gehele dag voldoende eiwitten binnen krijgt. In een gezond voedingspatroon zitten voldoende eiwitten. Het nemen van eiwitten in combinatie met krachttraining blijkt een gunstig effect te hebben op het behoud van spiermassa en spierkracht. Verlies van spiermassa veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten, zoals hart- en vaataandoeningen, ontregeling van de stofwisseling, insulineresistentie, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen. Een minder actieve leefstijl en minder gezonde voeding (met te weinig eiwitten) versnellen dit proces nog verder.

7) Zorg voor voldoende nachtrust; 7 a 8 uur per nacht

Nachtrust zorgt voor een goed herstel van je lichaam. Als je goed slaapt ben je overdag scherper en voel je minder stress. Je stofwisseling werkt beter en je hebt minder kans op chronische aandoeningen.….Probeer ongeveer 7 a 8 uur per nacht te slapen. Een goede routine kan je hierbij helpen

8) Buitenlucht en daglicht;

Geniet van de mooie natuur en buitenlucht. Goed voor je mentale weerbaarheid en slaap. De zon geeft warmte en energie en we voelen ons er beter door. De zon voorziet in 90% van onze dagelijks benodigde dosis vitamine D. Dit helpt ons te beschermen tegen ziekten en vertraagt ook het verouderingsproces. Tevens worden, net als bij sporten, gelukshormonen aangemaakt.

9) Ontspanning, positieve mindset met een gezonde dosis humor

Veelal zijn we geneigd aandacht te leggen op gevaren. Dat is gezond en helpt ons te overleven. Maar probeer altijd positief te blijven, doemdenken helpt niet en vermijd horror verhalen (laat ze niet toe). Relativeringsvermogen en humor kunnen daarbij helpen.

10) Sociale contacten / mentale gezondheid

Familie, vrienden en een sociaal netwerk (en vangnet) maakt een mens bewezen gelukkiger. Mensen die regelmatig sociale contacten hebben of deelnemen aan verenigingsactiviteiten, zijn vaker gelukkig dan anderen. Geen geïsoleerd gevoel, een vriendengroep en iemand in je leven die je echt begrijpt, zijn het sterkst gerelateerd aan geluk. Wees zuinig op mensen om je heen. Toon belangstelling en neem initiatief (en niet alleen via social media 😉

Hoe zorg je er nu voor dat deze voornemens niet binnen een maand al sneuvelen?

Stel haalbare doelen, maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, maak het leuk en doe het eventueel samen! Daarbij kan structuur (bijvoorbeeld een weekschema) in je leven zeker helpen. Lukt het je niet alleen, vraag hulp!

Succes en alvast de beste wensen voor 2024,
Team Motion Milon
Mirjam, Rinette, Wendy, Mariëlle en Hans