fbpx

Gunstige effecten van krachttraining: meer kracht, sterkere botten en aanmaak van Myokines!

Waarom krachttraining?

Dat spieren een belangrijke functie in ons lichaam hebben wisten we al. Sterke spieren geven ons kracht, brengen ons in beweging en houden ons langer vitaal. Krachttraining zorgt ervoor dat je botten sterker worden.
Daarnaast zijn spieren de grootste energieverslinders in ons lichaam wat een positief effect heeft op je metabolisme en dus op je lijn.
Maar dat krachttraining nóg veel meer positieve effecten heeft op je gezondheid is nog niet zo lang bekend, aldus Mariëlle Nahuis van Motion Milon.

Myokines…hét medicijn tegen enorm veel kwalen en je produceert het zelf!

Afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over positieve effecten van krachttraining. Wetenschappers hebben aangetoond dat door en tijdens krachttraining zogenaamde Myokines (hormoonachtige stoffen) vrij komen. Het mooie is, dit medicijn produceer je zelf!
Ze activeren ons immuunsysteem, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en helpen tegen obesitas en veroudering. Daarnaast dragen Myokines ertoe bij dat de orgaanstelsels (zenuwstelsel, hart en bloedvaten, immuunsysteem enz) langer in goede conditie blijven.
Eigenlijk zijn Myokines een soort apotheek voor je lichaam.

Dit bereik je niet met een ”gewoon” stukje fietsen, wandelen of zwemmen

Uiteraard is het wel gezond maar hiermee komen geen Myokines vrij en ook zijn dit geen botversterkende activiteiten. Het lichaam maakt Myokines en nieuwe botcellen aan wanneer er druk wordt uitgeoefend op de botten, zoals bij krachttraining.

Rust roest; blijf bewegen en doe aan krachttraining!

Waar vroeger gekozen werd voor rust, kijken artsen en fysiotherapeuten nu vooral naar wat wel kan en worden juist spierversterkende oefeningen ingezet om te revalideren.
In deze tijd, waar zitten het nieuwe roken is, is het erg belangrijk om voldoende te blijven bewegen en kracht sport te beoefenen.

“Doe minstens twee keer per week spier -en botversterkende activiteiten!”

Deze boodschap is onderdeel van de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad.
Met twee keer per week spiertraining verlaag je het risico op chronische ziekten als diabetes en hart -en vaatziekten. De gezondheidsraad heeft haar advies gebaseerd op onderzoek en internationale richtlijnen.
Dus kom 2 x per week lekker sporten bij Motion Milon en houd je lijf en je hersens gezond!

Lees hier een van de vele artikelen over Myokines en het belang van krachttraining