fbpx
Motion Milon Overtrainen

Wat is ‘overtrainen’?

Sommigen van jullie hebben vast wel eens gehoord van overtrainen. Wanneer de spierschade dusdanig groot is, dat je bij de volgende training van dezelfde spiergroep niet voldoende hersteld bent dan noemt men dit overtraining.
Train je te snel achter elkaar dan ga je jezelf overtrainen en krijg je een negatief resultaat.
Sportprestaties kunnen dan soms verslechteren en ook je spieren kunnen afnemen. Wacht je te lang voor een volgende training dan heeft een training ook minder effect.
Na inspanning heeft je lichaam tijd nodig om zich te herstellen (zeker wanneer je wat zwaarder traint). Het is belangrijk om op het juiste moment weer te trainen. Onderzoek heeft aangetoond dat minimaal twee keer per 10 dagen trainen al voldoende is. Het meest ideaal is 2 x pw (max 3) voor het beste resultaat. Het gaat dan om het trainen van dezelfde spiergroepen. Uiteraard is het prima om trainingen op de Milon cirkel af te wisselen met een andere sport / activiteit.

Bij het trainen op de Milon cirkel worden alle grote spiergroepen getraind (dus niet alleen enkele spiergroepen). Het Milon concept is uitgebalanceerd, een situatie waarbij de sporter beter presteert door de juiste balans tussen belasting, belastbaarheid en rust. Sessies van bv 15 herhalingen, even rust en weer door. Dit afgewisseld met cardio voor de doorbloeding van de spieren.

Belangrijk is wel jezelf steeds weer uit te dagen en het optimale uit je training te halen. In het begin rustig opbouwen maar gedurende de trainingen bouw je de weerstand zodanig op dat de laatste herhaling echt met moeite gaat.  Het mag dus kracht kosten. Na een zware training kun je eventueel iets met eiwitten eten of drinken voor spierherstel (noten, zaden, gevogelte, vis, ei, magere kwark).