fbpx

Waar zitten veel eiwitten in?

12 producten met veel proteïne

Je wilt tenslotte voldoende eiwit binnenkrijgen voor spiergroei, -behoud en herstel.
Eiwitten zijn belangrijk voor je sportprestaties. Na een intensieve krachttraining sessie moet je namelijk voldoende eiwit binnenkrijgen voor spiergroei en het herstellen van je spieren. Het mag dus niet in je dieet ontbreken, maar waar zitten nu veel eiwitten in? Lees het hieronder.

Waar zitten veel eiwitten in?

Veel van voedingsmiddelen bevatten proteïne, maar waar zit nou echt veel eiwit in? Eiwit komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Dierlijke bronnen van eiwit zijn vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Vlees is het rijkst aan eiwit, maar er zijn ook genoeg plantaardige bronnen zoals brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten. Eet je geen vlees? Dit zijn de twintig meest eiwitrijke plantaardige producten zodat jij gegarandeerd voldoende eiwit binnenkrijgt.

Hoe krijg je veel eiwitten binnen?

Je kunt veel eiwitten binnenkrijgen door voeding met veel eiwitten te eten, maar je moet ook zorgen voor een goede spreiding van je eiwit-inname over de dag. Je lichaam kan namelijk niet meer dan 25 tot 30 gram eiwit per keer opnemen – en je wilt wel dat je lijf de voedingsstoffen optimaal kan benutten. Eiwitrijke snacks kunnen hierbij helpen! Laat je daarom inspireren door deze zeven eiwitrijke tussendoortjes of eet wat vaker tussendoor producten met veel eiwit.

Welk eten bevat veel eiwit?

Waar zitten nu echt veel eiwitten in? Veel voedingsmiddelen bevatten eiwit, maar er is ook bepaald eten met veel eiwit die er met kop en schouders bovenuit springen. Wij hebben daarom twaalf producten met veel eiwit voor je op een rijtje gezet:

Eieren: een groot ei (50 gram) bevat 6.3 gram eiwit
Amandelen: een handje amandelen (28.35 gram) bevat 6 gram eiwit
Kip: een halve kippenborst (86 gram) bevat 26.7 gram eiwit
Hüttenkäse: een portie hüttenkäse (226 gram) bevat 28 gram eiwit
Griekse yoghurt: een portie Griekse yoghurt (200 gram) bevat 19.9 gram eiwit
Melk: een glaasje melk (246 ml) bevat 8.32 eiwit
Linzen: een half kopje linzen (118.5 gram ) bevat 9.02 eiwit
Mager rundvlees: een portie mager rundvlees (85 gram) bevat 24.6 gram eiwit
Vis: alle vis bevat veel eiwit. Zo bevat een een halve zalmfilet (124 gram) 30.5 gram eiwit
Quinoa: een kopje (185 gram) gekookte quinoa bevat 8 gram eiwit
Pompoenzaadjes: een portie pompoenzaadjes (29.5 gram) bevat 8.8 gram eiwit
Pindakaas: twee lepels (32 gram) pindakaas bevat 7.2 gram eiwit

Welk fruit bevat veel eiwit?

De kans is groot dat je bij fruit niet meteen aan grote hoeveelheden eiwit denkt. Toch kan fruit ook eiwit bevatten. Zo zitten er in de zaadjes van een granaatappel ook eiwit. Dit is natuurlijk niet zoveel als een gekookt eitje of een stukje kip, maar alle kleine beetjes helpen. Andere voorbeelden van fruit met eiwitten zijn onder andere grapefruit, passievrucht, banaan, meloen, mandarijn en kiwi. Ben je gek op fruit, maar wil je nog meer eiwit? Mix het dan met wat Griekse yoghurt!

Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Heb jij bepaalde doelen en wil je wel veel eiwitten eten, maar minder koolhydraten? In onder andere vis, vlees, zuivel, eieren en noten zitten relatief veel eiwitten en weinig koolhydraten. Onthoud wel dat je koolhydraten nodig hebt om te functioneren (zeker voor het sporten). Als je juist op zoek bent naar producten met veel eiwitten en weinig vet, kun je het onder andere kiezen voor hüttenkäse, kalkoenborst en mager rundvlees.

Wil jij weten hoeveel eiwit je precies moet binnenkrijgen als je aan krachttraining doet? Zoveel eiwitten heb je nodig, maar let er ook op dat je niet te veel eiwitten binnenkrijgt.

Door: Anna Smitsman
Runner’s World NL
Gepubliceerd op: 12/02/2024