fbpx
motion-milon-isokinetisch-trainen

Isokinetisch trainen

Wat is “isokinetisch” trainen?

Wanneer je een oefening uitvoert waarbij de snelheid van de beweging steeds gelijk blijft, heet dat “isokinetische contractie”. Na het startmoment blijft de snelheid van de uitvoering gelijk. Meer kracht resulteert bij dit soort bewegingen in meer weerstand, waardoor je uiteindelijk nooit sneller gaat. Veel sporters ervaren dit als een pittige training, vooral de excentrische (teruggaande) beweging. Dit geeft vaak het gevoel van een flinke “kickback”. Deels bepaal je dit natuurlijk zelf door de weerstand die je er aan geeft, laveer daarom altijd eerst mee met de teruggaande beweging en bouw zo de kracht op.

Simpel gezegd: als wij de snelheid invoeren op bv 2 seconden. Dan zal het apparaat 2 seconden doen over de bewegingsuitslag. Hoe harder jij drukt hoe meer weerstand je voelt (want 2 seconden blijft 2 seconden). Met als voordeel dat er ook geen dode punten in de beweging kunnen vallen. Je spieren staan continu onder optimale spanning maar je kunt zelf de weerstand bepalen.
Isokinetisch trainen kan op twee manieren ingezet worden;

Als extra uitdaging, vol het gas open en geven wat je kan! Het toestel past zich aan als jij moe wordt, en geeft weer meer weerstand als jij nog een eindsprint inzet!
Voor hen die de kickback op de toestellen als te intensief ervaren, stellen wij een ander niveau in. Dan past het toestel zich aan de weerstand die jij opwekt aan en kan je veelal zonder pijn trainen. Sinds begin 2022 hebben wij ook een therapie variant van isokinetisch trainen. Dit is zeer geschikt voor mensen met bv knieklachten of schouder klachten. Per apparaat kunnen wij 3 therapie varianten instellen. Hierbij zal de weerstand trager zijn waardoor je de oefening rustig kunt opbouwen.

De grote voordelen van kinetische training zijn:

  1. maximale kracht uitoefenen over bijna de hele oefening
  2. de mogelijkheid om de snelheid van uitvoering in te stellen en gelijk te laten blijven
  3. heb je geen blessures en wil je voluit trainen? Dat kan, waarschijnlijk wel met wat spierpijn in het begin.
  4. de pijn in spieren en gewrichten zal minimaal zijn bij een rustige (therapie) variant.

Hoe zit het eruit op het scherm?

Het apparaat helpt je om maximale resultaten te behalen.
Jij bent de witte cirkel en deze probeer je groter te krijgen dan het gekleurde rondje.
Daarnaast probeer je strakke lijnen te creëren. Lukt dit niet omdat de weerstand te groot is dan kunnen wij een ander niveau voor je instellen of je kijkt hoever je wel komt (dan maar af en toe bibber lijnen)
Luister altijd naar je lichaam. Lukt het niet de weerstand te leveren, geef dan de kracht die wel lukt (en laveer evt iets mee).