fbpx

Sarcopenie: Het belang van kracht- en mobiliteitstraining

Op woensdagavond 25 januari  heeft Joshua den Oude een “lezing” gegeven over diverse onderwerpen rondom het belang van krachttraining. Vanaf 25e jarige leeftijd nemen spieren af. Dit heet sarcopenie. Spieren zijn erg belangrijk voor je gestel en gezond en fit ouder worden. Door middel van foto’s en onderzoeken liet hij zien wat spiertraining voor je kan doen.
Wil e weten welke manieren er zijn er om je spieren extra te prikkelen?  Lees snel verder…

De beginfase van krachttrainen is bedoeld om te wennen aan krachttraining en hoofd/motoriek samen te laten vallen, blessures voorkomen en van daaruit rustig aan op te plussen. Aan het eind van die Fase 1, moeten de laatste herhalingen met moeite gaan. In de fases daarna mag/moet je meer uit je comfort zone trainen (m.u.v. daar waar je blessures hebt).

  • Progressieve Overload Training: Train uit je comfort zone. De laatste herhalingen moeten nu echt met moeite gaan. Vooral bij adaptief trainen is het de bedoeling je spieren echt even te plagen. Dus daag jezelf uit.
  • Excentrisch trainen (spierverlengende beweging), dat is wat je bij ons doet door de teruggaande beweging zwaarder te trainen. Deze bouwen we in de loop van de fases op. Of we gaan dit juist eens naar beneden zetten en plussen de concentrische (heengaande beweging) op.
  • TUT (Time Under Tension); traag trainen
  • Het aantal herhalingen per minuut (minder herhalingen is zwaarder trainen en meer rust). 

Uiteindelijk gaat het dus om variatie van een training na ongeveer 20 trainingen. De spieren worden dan steeds opnieuw geprikkeld.
Voor herstel is het nemen van gezond en gevarieerd voedsel en met name voldoende eiwitten belangrijk.

Het belang van facia- en mobiliteitstraining werd ook onder de aandacht gebracht.
De Milon Five mobiliteitsapparaten leggen de basis voor pijnvrij bewegen. Het lichaam wordt uitgerekt met gelijktijdig spierbelasting. Als Milon Five wordt gecombineerd met krachttraining wordt een verhoogde krachtontwikkeling van de spieren bereikt door het bewegingsbereik te vergroten. Diverse klachten zoals rug-, schouder-, en nekklachten kunnen verminderd of voorkomen worden. Want de mens gaat weer steeds meer in een voorovergebogen houding staan. Dit werd inzichtelijk gemaakt door de plaatjes van homo-sapiens naar homo-office..

…en dat willen we natuurlijk niet.
Dat deze oefeningen ook juist voor goed zijn voor jeugd is bewezen. Door (te) veel schermtijd zijn de onderste nekwervels bij veel jongeren al scheef gaan staan.

Hier kun je de hele PowerPoint van Joshua downloaden: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1lpr3k5pj36bU0FvayN0uasuAiK8j260x