fbpx
Motion Milon Duizeligheid

Duizeligheid, tijdens of na het sporten.

Een draaierig gevoel tijdens of na het sporten komt relatief veel voor. De oorzaken zijn redelijk divers. Het is vaak een verschijnsel van uitdroging: je hebt te weinig water gedronken. Te weinig eten kan ook tot duizeligheid lijden, zeker als je bijvoorbeeld sport voor het ontbijt. Een lage bloedsuikerspiegel is dan de boosdoener.
Verder kan een onjuiste ademhaling een rol spelen bij duizeligheid. Veel mensen vergeten tijdens krachtinspanningen adem te halen: soms wordt de adem ingehouden of de ademhaling is oppervlakkig en versneld. Bij de kracht toestellen kun je het beste bij de eerste beweging die je maakt (concentrisch) uitademen en bij de excentrische beweging (terug) inademen.
Ook abrupt stoppen met bewegen heeft weleens draaierigheid tot gevolg. Tijdens het trainen pompt je lichaam namelijk sneller bloed door het lichaam en zijn de bloedvaten verwijd. Zodra je stopt vertraagt het pompen, maar de bloedvaten blijven nog even wijd. Bij plotseling stoppen daalt de bloeddruk en kun je klachten ervaren. Een cooling down of langzaam afbouwen helpt dit voorkomen. Ga je de 4 minuten op de ergometer (fiets) erg diep, fiets dan even uit.
Houden klachten lang aan, komen ze veelvuldig voor of ervaar je ze als zeer pijnlijk of belastend: dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Niet altijd worden deze klachten veroorzaakt door het sporten.