fbpx

Bewegen en het effect op onze longen

Bij spiertraining, sport en beweging is er meer zuurstof nodig om de spierenergie aan te maken. De ademhaling versnelt om voldoende zuurstof uit de lucht te kunnen halen. Herken je het gevoel dat de eerste minuten van een inspanning vaak zwaar voelen? Dit komt omdat het tijd kost om je ademhaling op de juiste snelheid te krijgen. Zodra de ademhaling de juiste snelheid heeft, kun je het gevoel krijgen dat je in een flow bent.

Sporten helpt je om fit te worden en te blijven en de kwaliteit van je longen te verbeteren. Door te sporten, verbetert de conditie van je hart en longen. Wist je dat je cardiovasculaire systeem vanaf je 25e levensjaar met 1% per jaar begint te degenereren? Dat proces van degeneratie kan je afremmen door meer te bewegen en te sporten.

Door elke week te sporten, kun je langere tijd achter elkaar bewegen zonder moe te worden. Ook kun je bijvoorbeeld een stuk rennen zonder in ademnood te komen. Je ademhalingssysteem en bloedsomloop werken na verloop van tijd ook efficiënter. Als je intensief beweegt, stijgt je hartslag en versnelt je ademhaling: je gaat hijgen. Dit zijn zogenoemde ‘aerobe’ activiteiten, waarmee je nota bene ook je vetstofwisseling extra activeert. Voorbeelden zijn stevig wandelen, joggen, cardio fitness, een conditie-les op muziek, zwemmen, dansen, voetbal en tennis. Jouw ademhalingssysteem en bloedsomloop worden er flink door aan het werk gezet. Zij werken samen om de spieren van zuurstof te voorzien tijdens langdurige lichamelijke inspanning. Regelmatige oefening maakt deze systemen efficiënter. Ook wordt je longcapaciteit groter. Sporten verbetert jouw ademhalingssysteem: je longen kunnen meer zuurstof opnemen. Het is aangetoond dat mensen die voldoende bewegen een grotere longcapaciteit hebben en daardoor hun kans op COPD verkleinen. Het gevolg van goed je conditie verbeteren is natuurlijk ook dat je je fit voelt.

Een sport kiezen die je leuk vindt, is belangrijk en rustig opbouwen natuurlijk.

Bronnen
• Longfonds
• Allesoversport.nl
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)