fbpx

Bewegen en het effect op onze hersenen

Bewegen heeft een positief effect op cognitie, voornamelijk bij jeugd en oudere mensen. Cognitief functioneren gaat om de mentale processen die dagelijks nodig zijn, zoals het kunnen oplossen van problemen. Andere cognitieve functies zijn aandacht, geheugen, het leren van nieuwe dingen en nemen van beslissingen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat bewegen samenhangt met een beter cognitief functioneren en academische uitkomsten bij jonge kinderen. Tijdens het bewegen stroomt er meer bloed door het hele lichaam. Er gaat dus ook meer bloed naar de hersenen, wat de werking en ontwikkeling van de hersenen stimuleert. De witte hersenstof die de prikkels vanuit de hersenen overbrengt op het lichaam en die begint te degenereren na ons 30e levensjaar, blijft door sport en beweging in betere conditie waardoor je brein letterlijk minder snel veroudert. Dit draagt bij aan concentratie, leren, creativiteit, het probleemoplossend vermogen en het geheugen.

Daarnaast voorkomt en vermindert bewegen cognitieve achteruitgang bij volwassenen en ouderen. Onderzoek laat zien dat lichamelijke activiteit bij ouderen samenhangt met beter cognitief functioneren, specifiek voor moeilijke cognitieve taken. Verder is er onderzoek dat laat zien dat hoge niveaus van lichamelijke activiteit samenhangen met een lagere kans op cognitieve achteruitgang en zelfs dementie.

Niet alleen lichamelijk blijven we dus in betere conditie en verouderen we letterlijk minder snel, ook mentaal blijven we onze vitaliteit langer behouden.

Bronnen
• Hersenstichting
• Allesoversport.nl
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)