fbpx

Bewegen en het effect op kanker

Door genoeg te bewegen, heb je minder kans op kanker. Hoe komt dat?

 1. Bewegen houdt je hormoonspiegel laag
  Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Ze regelen van alles in je lichaam. Beweeg je genoeg? Dan hou je je hormoonspiegel laag. Dit betekent dat er niet teveel hormonen in je lichaam zitten. Met teveel hormonen heb je meer kans op kanker. Niet alle hormonen zijn gelijk als het gaat om kankerrisico. Oestrogeen en testosteron zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met bepaalde soorten kanker zoals borst-, eierstok- en prostaatkanker. Echter melatonine, dat voornamelijk ’s nachts wordt aangemaakt, is in sommige studies geassocieerd met een lager risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker en prostaatkanker. Ook het hormoon adiponectine, dat wordt aangemaakt in vetweefsel, is in sommige studies geassocieerd met een lager risico op borstkanker. Hoewel het bewijs niet eenduidig is, suggereren sommige studies dat endorfine, dat wordt vrijgegeven tijdens lichaamsbeweging, een rol speelt bij het verlagen van het risico op verschillende soorten kanker. Langdurige blootstelling aan hogere niveaus van bepaalde hormonen kan het risico verhogen. Bijvoorbeeld vrouwen die vroeg beginnen met menstrueren en/of laat in de menopauze gaan, hebben een langere blootstelling aan oestrogeen, wat het risico op borstkanker kan verhogen.
 2. Beweeg je genoeg? Dan versterk je je immuunsysteem
  Je immuunsysteem is de afweer van je eigen lichaam. Het beschermt je tegen allerlei ziektes en infecties. En kan ook kankercellen doden en opruimen. Beweeg je genoeg? Dan hou je je immuunsysteem sterk. Daarmee bescherm je jezelf beter tegen kanker.
 3. Door bewegen hou je een gezond gewicht
  Genoeg bewegen helpt je een gezond gewicht te behouden en daardoor is de kans kleiner dat je kanker krijgt.
 4. Door bewegen zorg je voor minder buikvet
  Ook je buikomtrek en hoeveel buikvet je hebt, zegt iets over je gezondheid. Hoe meer buikvet je hebt, hoe groter je kans op kanker of andere ziektes. Dagelijks veel bewegen en wekelijks sporten houdt het buikvet weg en verlaagt dus ook de risico’s.

Ook als je kanker hebt of hebt gehad, is bewegen goed en zelfs belangrijk voor je. Voor je behandeling zorgt bewegen dat je fit met de behandeling start. Je lichaam kan meer aan en dat is vaak goed voor je behandeling. Tijdens je behandeling veel bewegen en sporten zorgt ervoor dat je minder last hebt van bijwerkingen, zoals misselijkheid tijdens de chemotherapie. Je lichaam kan chemotherapie beter aan, zodat je je chemokuur helemaal kan afmaken. Na je behandeling herstel je sneller en heb je minder last van klachten die je na kanker kunt hebben, zoals vermoeidheid, lichamelijke en geestelijke problemen.

Bronnen
• Kanker.nl
• KWF Kankerbestrijding
• Vlaams Instituut Gezond Leven
• Allesoversport.nl
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)