fbpx

Bewegen en het effect op het cholesterolgehalte

r zijn twee soorten cholesterol. Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. Het slechte LDL-cholesterol blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Bewegen heeft bijna dezelfde invloed als medicijnen, op je cholesterolniveau. Net als medicijnen verlaagt sporten je LDL-cholesterol. Maar het grote voordeel van sport is dat deze tevens de concentratie HDL-cholesterol verhoogt. Het lijkt erop dat spieren die met de botten verbonden zijn, een zogenoemde skeletspier, door sporten de stoffen gebruikt waar ook cholesterol van gemaakt wordt en daarmee de concentratie LDL-cholesterol verlaagt. Daarbij verhoogt het sporten ook een bestanddeel in het lichaam dat belangrijk is voor de vorming van HDL-cholesterol.

Als je drie keer per week een uur hardloopt, fietst, cardio fitness doet of een groepsles fitness volgt, kunnen je cholesterolwaarden al flink verbeteren. Bij sommige onderzoeken steeg het HDL-cholesterol binnen 10 weken met liefst 13 procent. Ook als de intensiteit van de oefeningen steeds groter werd, had dit een correlatie met een hoger HDL-cholesterol. In een onderzoek naar aerobics voor het verbeteren van cholesterolwaarden blijkt dat 120 minuten sporten per week al voldoende is en dat elke 10 minuten extra sporten voor een extra verbetering voor de waarden zorgt. Krachttraining verlaagt vooral het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterol in het bloed.

Elke additionele vorm van bewegen heeft een verbeterend effect op het cholesterolgehalte, ook als je meer gaat wandelen of fietsen. Maar ook voeding en hoe je omgaat met stress heeft invloed, dus onderzoek gerust hoe je op die vlakken kan verbeteren.

Bronnen
• Hartstichting
• VZinfo.nl
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)