fbpx

Bewegen en het effect op de spijsvertering

Beweging heeft een duidelijk effect op onze spijsvertering: het stimuleert de beweging en de doorbloeding van de darm. Dit zorgt weer voor een betere toevoer van voedingsstoffen en een betere darmfunctie. Lichaamsbeweging stimuleert de knijp- en duwbeweging van de darm, die nodig is voor een goede spijsvertering.

Als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. De ontlasting verplaatst zich dan minder makkelijk door de darm en dit kan leiden tot verstopping. Beweging kan dus verstopping tegengaan. Daarnaast is bekend dat lichaamsbeweging beschermend werkt tegen darmkanker en aandoeningen zoals divertikels.

Uit meerdere wetenschappelijke studies zijn aanwijzingen gevonden dat lichaamsbeweging ook een positief effect heeft op ons microbioom. Dit wordt ook ons tweede brein genoemd, omdat ons microbioom voor een groot gedeelte onze gezondheid bepaalt. Zorgen wij goed voor het bacterievolkje in onze darmen, dan zorgen zij ook goed voor ons.

Welk mechanisme hierachter zit, is nog onduidelijk. Zo lijkt het erop dat lichaamsbeweging een boost geeft aan bacteriën die Butyraat produceren, wat helpt bij het afbreken van voedingsvezels en dus bij je spijsvertering. Butyraat helpt ook om de darmwand in stand te houden en ontstekingen tegen te gaan. Het lijkt er ook op dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat er een betere slijmlaag op je darmwand gecreëerd wordt, waardoor je beter beschermd wordt tegen ziekteverwekkers in de darm en ter preventie van laaggradige ontstekingen. Kortom: ook voor je spijsvertering is beweging super belangrijk!

Bronnen
• Maag Lever Darm Stichting
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)