fbpx

Bewegen en het effect op de overgang

De overgang hoort bij het leven. De een heeft er meer last van dan de ander. Tijdens de overgang daalt (en schommelt) het hormoon oestrogeen, deze verandering heeft oa invloed op:

  • Stemmingswisseling en opvliegers
  • Speren en gewrichten (botontkalking / osteoporose)
  • Droge huid en slijmvliezen
  • Hart- en vaatziekten… en nog meer klachten

Het duurt vijf tot tien jaar voordat de hormonen een nieuwe balans hebben gevonden. In deze periode kun je behoorlijk last krijgen van verschillende klachten, maar sporten tijdens de overgang kan je hierbij helpen. Zo zijn de stoffen serotonine, endorfine en dopamine die vrijkomen tijdens je workouts goed voor je mentale gezondheid, maar ook helpt sporten bij het reguleren van je lichaamstemperatuur waardoor opvliegers en nachtzweten afnemen. Bij krachttraining (botversterkende activiteit) maak je spieren sterker, waardoor oook je botdichtheid (sterkte botten) toeneemt.

Ook mannen komen in de overgang, alleen zijn de klachten bij mannen vaak wat minder voelbaar / zichtbaar.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat je in overgang gevoeliger wordt voor blessures en de behoefte groeit om soepel te blijven. Dagelijks blijven bewegen is daarom extra belangrijk. Door krachttraining maak je testosteron aan en kun je spierafbraak tegen gaan of verbeteren. Sterkere spieren betekent sterkere botten. Het advies is twee keer per week de grote spiergroepen te trainen.

Tijdens de overgang kun je ook sneller aankomen, omdat de stofwisseling vertraagt en de spiermassa afneemt. Hierdoor daalt de energiebehoefte en heb je dus minder calorieën nodig. Gemiddeld komen vrouwen twee tot vier kilo aan tijdens de overgang. Meer en vooral vaker bewegen is dan belangrijk. Elk dagdeel dat je zit, maakt onze lever, onder invloed van insuline, vet aan. Elk dagdeel dat je minimaal 10 minuten aaneengesloten beweegt, gaat je vetstofwisseling aan. Dus hoe meer dagdelen je een beweegmoment hebt, des te gemakkelijker kan je overgewicht aan.

Het kan ook nodig zijn om het voedingspatroon aan te passen en te gaan sporten. Hoe meer spieren je ontwikkelt en behoudt, hoe makkelijker het is om calorieën te verbranden. Het advies om effectief af te vallen is dertig minuten per dagdeel actief te zijn, twee tot drie keer in de week intensief te sporten, in combinatie met twee keer per week spiertraining. De combinatie van krachttraining, cardio en veel recreatief bewegen dus. Mensen die sporten gedurende de overgang leven bewuster, zitten lekkerder in hun vel en eten daardoor ook gezonder.

Bronnen
• Women’s Health
• Care for Women
• Mom in Balance
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)